Alternativ behandling i forbindelse med overgangsalderen

Af gynækologerne Christine Felding & Claus Christoffersen

Som praktiserende speciallæge med stor viden om klimakteriet og hormonbehandling er man jo fuldstændig klar over, at kvinderne prøver og bruger mange forskellige midler samtidigt med og inden man som fagperson bliver involveret i deres gener.
Hvis man forsøger at bevæge sig ind på dette område, findes man jo hurtigt ud af, at det er kæmpestort og fuldstændigt uoverskueligt, men tilsyneladende er det både i forbrug og i omsætning betydeligt større en hormonmarkedet.
En forespørgsel til diverse forretninger, bl.a. Matas har givet os denne liste over det mest anvendte produkter efter deres erfaring:

 • Melbrosia
 • Femal
 • Tofu
 • Angelika
 • Remifemin
 • New Nordic Vitamin + Kvinder +
 • Biosoy
 • K-Maktoplant

Hvad er det så for nogle præparater?
De kan deles i 3 grupper:

 • Soya
 • Pollen
 • Planten Sølvlys

Phyto-estrogener er en række stoffer der findes mere end 300 forskellige planter, bl.a. i soya. Disse stoffer har en virkning, der ligner virkningen af det kvindelige kønshormon østrogen. Det virker nok ikke helt som hormonet alle steder i kroppen. Det virker måske ikke så stærkt på livmoderen, men omvendt er det heller ikke uden virkning. Imidlertid ser det ud til, at Soya stoffet genistin har en stimulerende effekt på bryst- celler på samme måde som naturligt østrogen.
Der ses i 3 mdr. s forsøg effekt på op til 15 forskellige klimakterielle symptomer, selv om man kan undres lidt over, at man kan se ændringer i humør og vandladningsmønster på så kort tid.
Fra listen kan nævnes Biosoy og Tofu.
Pollen (Melbrosia, Femal New Nordic Vitamin Kvinder + som eksempel)
Alle disse præparater indeholder pollen, propolis, Gelé Royal (fra bidronninger) samt evt vitaminer. De beskrives alle som havende en stabiliserende virkning på hormonsystemet, samt afhjælpe klimakterielle symptomer.
Sølvlys (se billede). Rodstænglen af denne plante udvindes med forskellige teknikker, f.eks. alkohol. de forskellige præparater kan evt. være tilsat andre naturpræparater som f.eks. mælkebøtte.
Sølvlys har en hormonlignende effekt, men virker måske kun nogen steder i kroppen. Det kunne se ud til, at det kun har en ringe effekt på brystvæv, ifølge en dansk undersøgelse.
De klimakterielle symptomer skulle ved disse præparater mindskes hos op mod 75% af kvinderne. Da der samtidig kan være en vis vanddrivende effekt, kan fornemmelse af oppustethed forsvinde.
Eksempler på disse præparater er Angelika® og Remifemin®.
Samlende kan man sige, at disse præparater er meget udbredte og derfor formodentlig hjælper en del kvinder med måske lettere overgangsaldersymptomer. Der mangler som gældende for mange naturpræparater eksakt viden om virkningsmekanismer.
Sundhedsstyrelsen anbefaler da også kun behandling i op til 6 mdr., man da f.eks. hedestigninger hos 50% af kvinder varer mere end 5 år, er det ikke nok med en så kort behandlingstid. Vi tror nu også at mange tager dem i betydelig længere tid.
Det er et spændende område, det kunne være rart med lidt længere varende og større forsøg og undersøgelser.

Alternativ behandling i forbindelse med overgangsalderen

Dit Lægemagasin Marts 2005