I kø for at få en ny mødom

AF MIKAEL BØRSTING

“Jeg oplever et boom i antallet af muslimske piger, der vil have en ny mødom. Jeg bliver faktisk helt træt i hovedet, når mine øjne glider ned over kalenderen. Bestillingerne vælter faktisk ind. I forhold til for tre-fire år siden er der sket en fordobling, og jeg mærker en generelt stigende tendens i øjeblikket. Der er virkelig run på nu.”
Christine felding er gynækolog, og hun er specialist i at rekonstruere mødomme på muslimske piger. Hver uge operer hun to-tre piger, der har haft sex før ægteskabet, hvilket ikke er noget, der bliver set på med milde øjne i muslimske kredse.
Indgrebet er forholdsvist enkelt. Hun laver et lille v-formet snit i skedet, folder huden sammen og syr piget sammen igen, så hullet bliver mindre. En operation på 10 minutter. Flere gynækologer og plastikkirurger skilter med operationerne, som koster 4.500 til 12.000 kr., alt efter om det bliver lavet med eller uden narkose.
Ingen af de andre gynækologer og plastikkirutger, som B.T. har talt med ønsker at fortælle hvor mange operationer de foretager. En læge fortæller, at der ikk er nogen grund til, at de muslimske mænd får “øjnene op for omfanget”.
Der findes ingen officielle tal på antallet af piger, der hvert år får genskabt deres mødom, da indgrebene bliver foretaget på privatklinikker.
Men Felding har ingen skrupler ved at tale om emnet:
“Jammen de piger der kommer hos mig, er simpelthen bange. Nogle af dem har fortalt mig, at deres svigermor kommer ind og tjekker, om der er blod på lagnet efter bryllupsnatten. Hvis der ikke er blod, får de alvorlige problemer.

Principperne må vige
Andre orker bare ikke at tage et opgør med deres kultur, så de får det bare lave, fordi de ikke vil skabe problemer for sig selv og deres familie.”
Christine Felding mener ikke, at hendes tilbud er et knæfald for et ældgammelt og kvindefjendsk familiemønster.
Hvis det beskedne operative indgreb kan redde unge pigers tilværelse, må principperne vige til fordel for menneskeliv, lyder hendes simple konklusion.
“Jeg mener egentlig ikke, at der er den store forskel på at få opereret et par nye bryster og få en ny mødom. I begge tilfælde handler det om at tilfredsstille manden, og jeg vil ikke stille mig til dommer. Når der kommer en patien hos mig, så efterlever jeg vedkommendes ønsker. Sådan må det være.”
Søren Hammen, plastikkirurg i det indre København rekonstruerer også mødomme.
“Jeg kan egentlig ikke lide at tale om det her, så du for ikke noget tal ud af mig. Jeg mener, det er min pligt at beskytte pigerne, og hvis de muslimske mænd bliver opmærksomme på omfanget, så vil de da kigge efter. Det er jo ikk dumme.” forklarer Søren Hammen. Ligesom Christine Felding oplever han også, at de unge piger, typisk 18-21 år, kommer til ham af frygt.

20040707_BT_operationVANVITTIGT INDGREB:
Over 100 muslimske piger lægger sig hvert år op på operationsbordet og får rekonstrueret en mødom hos gynækolog Christine Felding. Både gynækologer og plastikkirurger reklamerer med operationer, som koster mellem 4.500 og 12.000 kroner. Fotos: Jeanne Kornum

Farligt for pigerne
“En rekonstruktion af en mødom er meget vigtigt for de her piger, og jeg mener, at det er for farligt for dem at kempe imod. De er bange når de komme op til mig.
Hvis det bliver opdaget, er det jo en katastrofe.
Det er alle typer piger fra indvandrermiløet, mange af dem kommer fra hjem med masser af ressourcer, og jeg har overhovedet ikke dårlig samvittighed over det, jeg laver. Det her ligger så dybt i deres kultur, at vi ikke skal komme og sige, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert. Det tager en generation, mindt påpeger Søren Hammen.
Forsker på Center for Voldtægtsofre Kristina Marie Uddin er voldsomt uenig med de to læger. Hun mener, at operationerne er dybt uetiske.
“Man gør pigerne en kæmpe bjærnetjeneste. Er sandheden ikke snarere, at rekonstuktionen af mødommen understøtter holdningen om, at kvinden er uren og mindre værd uden en intakt mødom,” spørger hun.
“Spørgsmålet er, om kvinden ikke via operationen bekræftes i, at manden med rette ejer kvindens krop og seksualitet, og at hun ikke er mere værd end en blodplet på et lagen. Selvfølgelig skal pigerne hjælpes, men det skal ikke ske fra operationsstuen,” siger Kristina Marie Uddin.
mbk@bt.dk

20040707_BT_christineDeres svigermor kommer ind og tjekker om der er blod på lagenet efter bryllupsnattenChristine Felding

Nadiden: Mine brødre slår mig ihjel

AF MIKAEL BØRSTING

20-årige Nadine har levet for dansk. Hun har dyrket sex før ægteskabet, og nu frygter hun for sit liv. Hendes brødre vil slå hende ihjel, hvis de finder ud af, at deres lillesøster ikke længere er jomfru.
Derfor skal hun have rekonstrueret sin mødom tilbage. 4.500 kr. og ti minutter i lokalbedøvelse på operationsbordet er prisen for det lille indgreb, der i værste fald kan betyde forskellen på liv og død.
B.T. har ikke selv talt med Nadine. Hun stoler ikke på mænd, og hun har kun turdet fortælle om operationen til en veninde, moderen og gynækologen Christine Felding. Hun risikerer at blive slået ihjel, hvis det opdages. Ikke alene har hun dyrket sex før egteskabet, hun prøver også at snyde sin kommende mand.

Udstødt
Gynækologen på Privathospitalet, Christine Felding, stillede Nadine spørgsmål for B.T.:
Hvordan kan det være, at du har valgt at få lavet en rekonstruktion af din mødom? Er du bange for, at der der nogen, der skal opdage, at du ikke er jomfru?
“Ja, min kommende mand skal tro, at jeg er jomfru, sådan er det desværre i vores kultur.”
Hvad ville der ske, hvis det blev opdaget, at du ikke var jomfru?
“jeg ville blive udstødt af familien. Jeg er jo uren, og jeg bringer skam over familien. Mine brødre ville slå mig ihjel, hvis de fandt ud af det, og svigerfamilien ville også hævne sig.”
Hvad synes du om, at en muslimsk kvinde skal være jomfru, inen hun bliver gift? Er det ikke meget gammeldags?

Lever som i landsbyen
“Det er enormt gammeldags, og min mor er enig og måske også min far, men ikke min kommende svigerfamilie. De tænker meget gammeldags, og lever ligesom man gør ned i landsbyen.”
Hvorfor kæmper du ikke imod din egen kultur?
“Det er alt for farligt, og det kræver en fælles kamp fra alle muslimske kvinder. Jeg står jo alene med mit problem, og så er en operation en nemmere løsning. Men jeg håber, at det snart ikke er nødvendigt mere.”
Hvad ville du gøre, hvis du ikke kunne få foretaget en operation i Danmark. Ville du tage til udlandet for at få det lavet?
“Ja, man laver det også andre steder, f.eks. i Sverie og Norge, ved jeg.”
Er der nogen fra din familie, der ved at du er blevet opereret?
Min mor ved det, men min søster ved ikke noget. Jeg har også fortalt det til en veninde, som også skal have lavet en ny mødom, men ellers er det meget hemmeligt. Ingen skal vide noget.”
Føler du, at du “snyder” din kommende mandm når du får lavet en ny mødom?
“Nej, når den muslimske kultur nu engang er, som den er, så må man godt snyde. En man er nem at snyde. Det generer mig overhovedet ikke.”
Nadine er et opdigtet navn af hensyn til pigens sikkerhed. Pigens rigtige identitet er B.T. bekendt
mbk@bt.dk

Jeg har også fortalt det til en veninde, som også skal have lavet en ny mødom
Nadine

20040707_BT_nadine

Forbudt sex

Ifølge Koranen må hverken manden eller kvinden have sex før et ægteskab.
Koranen nævner ikke noget om, at kvindens mødom skal være intakt, men i flere muslimske kredse herhjemme er kvindens mødom alligevel altafgørende.
I en række muslimske familier har piger fået forbud mod at dyrke idræt og køre på cykel, fordi forældrene er bange for, at datterens mødom skal briste.
Traditionen stammer fra flere arabiske lande, hvor bruden risikerer at blive sendt tilbage til sin familie, hvis der ikke kan fremvises et blodplettet lagen eller lommetørklæde efter bryllupsnatten – selvom kvindens mødom sagtens kan være bristet, uden at hun har dyrket sex.
børst
20040707_BT_ilustration

Imam: Pigerne kan tilgives
Egentlig bør muslimske piger og drenge slet ikke eksperimentere med sex før ægteskabet, men en enkelt smutter ødelægger ikke noget, mener imam Ahmed Abu-Laban. Pigerne kan tilgives, og han forstår godt de unge piger, der får rekonstrueret en mødom.
“Der er ingen tvivl om, at der stadig findes muslimske miljøer i Danmark, der kræver, at pigens mødom er intakt, så derfor tror pigen, at hun bliver nødt til at blive opereret, hvis hun har dyrket sex.
Jeg mener, at begge dele er forkert. En pige kan stadig være jomfru uden en mødom, og pigerne kan sagtens være gode muslimer, selvom de har dyrket sex før ægteskabet,” siger Abu-Laban. Imamen understreger dog, at han ligesom Koranen går ind for, at hverken manden eller kvinden dyrker sex inden et ægteskab, men alle kan jo blive tilgivet, pointerer han.

Alle kan fristes
“Hvis der kommer en pige til mig og fortæller, at hun er blevet opereret, vil jeg ikke blive forarget.
Alle mennesker kan blive fristet af sex og alkohol og den slags, men hvis pigen fortryder sine handlinger, kan hun sagtens blive en god muslim. Det hele handler i sidste ende om at tilgive, resten må Gud tage sig af,” siger Abu-Laban. Han ved godt, at flere muslimske mænd kræver, at konen skal være jomfru, uden at de selv er det.
“Der findes dobbeltmoral i alle miljøer – også de muslimske.
Manden må selvfølgelig heller ikke eksperimentere med sex før ægteskabet, men alligevel sker det for nogle, og de mænd er selvfølgelig ikke et hak bedre en de danske mænd, der går ti prostituerede uden af fortælle det til konen,” påpeger imamen.
børst.

20040707_BT_imamHvis pigen fortryder sine handlinger, kan hun godt blive en god muslim alligevel, siger Abu-Laban. Foto: Søren Bidstrup

20040707_BT_side_6-7

20040707_BT_forside
3. udgave onsdag 7. juli 2004 uge 28 nr. 189 årgang 87

6 tanker om “I kø for at få en ny mødom”

  1. Jeg er en pige fra iraq og jeg er ikke gift men jeg har lavede sex med en mand og min jomfruhinde bliv åbne og jeg vil laver nye operation og jeg er bange at min famile ved om det fordi min kultur er rigtig svært og håbe at hjælpe mig jeg vil igen får ny mødom

  2. Hej jeg kan ikke se hverken et telefon nummer eller en mail jeg kan skrive til er der mulighed for jeg kan komme i kontakt med dig.
    Håber at høre fra dig🙏🏽

Der er lukket for kommentarer.