Prævention

Övergångsålder och hormonbehandling

Vad skal det tjäna till ?
Av
ôverläkare Christine Felding
PrivatHospitalet Danmark
Vad är övergångsålderen?

Den kallas även klimakteriet eller menopausen. Gnomsnittsålderen för skandinaviska kvinnor är ca. 51 år. På 1700-talet kallade man övergangsåldern “den franska sjukan” och behandlade med lavemang och åderlatning.

Symptomer på övergångsålder.
Äggstockarna slutar producera östrogen, som är det ene kvinnliga könshormonet. Många kvinnor får olika symptom eller problem antingen “lokala” dvs. i själva underlivet eller i form av benskörhet, hjärt-kärlsjukdomar mm. Allt som allt har ca. 3/4 av alla kvinnor i klimakeriet problem.

“Lokala problem”.
Vid hormonbrist blir slemhinnorna i slidan och urinröret tunna, torra och lättblödande. Även i livmodern krymper slemhinnan in til närmast ingenting.

Benknotorna.
I normala benknotor balanserar uppbyggnad och nedbrytande av benvävnad, men ifall man lider av osteoporos – benskörhet – är balansen förskjuten så att nedbrytandet går fortare än återuppbyggnaden. Detta resulterar i att benvävnaden blir sk¨r och att risken för benbrott ökas.
De vanligaste ställena för benbrott är behandeden, höftleden och sammanfall i ryggkotorna. Det sista medför att kvinnan krymper och går framåtböjd. Danmarks Drottning Ingrid är ett trist exempel på svår osteoporos.

“Hjärt-kärl-sjukdomar”.
Detta omfattar blodproppar i hjärta och hjärna samt högt blodtryck.
Yngre kvinnor är skyddade mot hjärt-kärl-sjukdomar p.g.a. sin östrogenproduktion. Så fort kvinnorna når övergångsåldern, får de lika mycket blodproppar i hjärtat som männen. Hjärt-kärlsjukdomar är orsak till långt fler dödsfall hos kvinnor än t.ex.cancer.

Vem skall ha hormoner?
Egenligen bestämmer kvinnan själv om hon vill behandlas, men som läkare kan man rekommendera att ge hormontillskott til de kvinnor som har de tidligare oppräknade symptomen eller de som är i riskgrupperna för osteoporos eller hjärtsjukdom.
Hormonbehandling kan ges på många olika sätt, som tabletter, gélé, plåster, vaginalring eller vagitorier t.ex. Några prparat innehåller endast östrogen, andre både östrogen och gestagen. Kort kan sägas att kvinnor utan livmoder kan nöja sig med rent östrogen varemot kvinnor som har sin livmoder i behåll måste ha både östrogen och gestagen p.g.a. risken för utvekling af livmoder-cancer. Rökande kvinor bör använda hormoner som ges genom huden, t.ex. plåster eller gélé.

Fördelar av hormonbehandling.
Dessa kan sammanfattas så här:
Tar bort svettsvallningar
Normaliserar slemhinnan i slida och urinrör
Hjälper på inkontinenssymptom
Förhindrar benvävnadsnedbrytningen
Förebygger hjärt-kärl-sjukdomar
Förhindrar Alsheimers sjukdom
Förebygger cancer i tjocktarmen
FÖRÖKAR LIVSKVALITETEN

Nackdelar vid hormonbehandling.

De flesta uppträder inom loppet av
3 månader och vanligast är blödningsrubbningar. Orsaken är att kroppen skall vänja sig vid det “nya tillståndet”. Som regel försvinner problemet av sig självt.

 

19991210_overgsaangaalder_och_hormonbehandling

 

AHN BLADET 10 december 1999