Læger oplever abort-boom efter TV-udsendelse

SKRÆMMEKAMPAGNE Gynækologer oplever en markant stigning af antallet af kvinder, der vil have udført en abort. En konsekvens af en Dags Dato-ud-sendelse på TV2, der fortalte om bivirkninger ved p-piller, vurderer eksperter på området.

Af Marie Tromborg Petterson

Gynækologer landet over oplever en markant stigning af antallet af kvinder, der skal have foretaget en abort. Hvidovre Hospital melder om en stigning i antallet af udførte aborter på 33 procent fra juli i 2006 til juli i år.
Samme tendens oplever man på andre sygehuse, hospitaler og hos privat praktiserende gynækologer.
Abortboomet kommer i hælene på en Dags Dato udsendelse, der blev vist på TV2 den 3. juni. Udsendelsen handlede om p-pillen Yasmin, der kan fremprovokere blodpropper hos kvinder, der tager Yasmin.
Klinikleder på gynækologisk afdeling på Hvidovre Hospital og forman for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Helle Meinertz, kender til bivirkningerne, men pointere at risikoen for at få en blodprop af at spise p-piller er meget lille. Hun er dog ikke overasket over det stigende antal aborter.
”Det øgede antal aborter er et bevis på vores værste frygt. Det beviser nemlig, at TV2s udsendelse virkede som en skræmmekampagne på mange kvinder. Indtrykkene fra udsendelsen sidder dybt i folk, og det er ikke sådan lige at lave om på. Kvinderne er stoppet med at tage p-piller efter TV2s udsendelse, og så er de blevet uønsket gravide. Derfor har TV2 et ansvar for, at antallet af aborter er steget så voldsomt,” siger Helle Meinertz.

TV2 afviser

Den ansvarlige redaktør på TV2-udsendelsen, Henrik Grunnet, mener ikke at TV2 er ansvarlige.
”Den udsendelse var ikke en skræmmekampagne. Vi fortalte bare sandheden og indformerede om hvad der står i illægssedlen. Det er vores job som journalister. I udsendelsen blev det udtrykkeligt sagt, at det kun var meget få, der fik blodpropper af at tage p-piller,” siger Henrik Grunnet.
Christine Felding, der er privat praktiserende gynækolog, udfører normalt seks til otte aborter om måneden. I juli var tallet 30.
”Jeg spørger dem altid, hvordan de er kommet i den ulykke at være uønsket gravide. Rigtig mange af kvinderne siger, at de har set en fjernsynsudsendelse på TV2 om, at p-piller er farlige. Derfor er de stoppet med at tage p-piller,” fortæller Christine Felding.
Henrik Grunnet fra TV2 mener ikke, at TV2 er ansvarlig for at kvinder bliver gravide og skal have en abort, fordi de stopper med at tage p-piller.
”Vi siger ikke, at de skal lade være med at beskytte sig. Der findes jo også andre former for prævention,” siger Henrik Grunnet.
Ledende overlæge på gynækologisk afdeling på Roskilde Sygehus, Charlotte Wilken-Jensen, giver Henrik Grunnet ret i, at der findes andre former for prævention. Men samtidig ved hun også, hvad de danske kvinder foretrækker at bruge for at beskytte sig.
”De danske kvinder er p-pille mennesker. Det er den type prævention, der passer bedst til vores hverdag og levestil. Det er det nemmeste for kvinderne,” forklarer Charlotte Wilken-Jensen.
Selvom danske kvinder foretrækker at tage p-piller, er salget gået markant ned i løbet af de seneste to måneder. De nyeste opgørelser viser, at apitekerne sælger 33 procent færre p-piller nu end de gjorde før TV2s udsendelse.
Charlotte Wilken-Jensen vurderer, at det faldende p-pille salg vil få aborttallene til at stige endnu mere.
”Det kræver tid og energi, at begynde på en ny præventionstype. Det er der mange kvinder, der ikke rigtig orker. Derfor stopper de bare. Og så er det, de bliver gravide,” siger Charlotte Wilken-Jensen.

BRIEFING

TV2 viste den 3. juni i år to indslag i programmet Dags Dato, der fortalte om bivirkningerne ved p-pillen Yasmin. Ifølge indslagene var p-pillen Yasmin årsag til at kvinder fik blodpropper. Gynækologer landet over var utilfredse med programmet og kaldte det usagligt.

Læger oplever abort-boom efter TV-udsendelse

BERLINSKE TIDENDE Søndag 7. september 2007