Vælg den rigtige PRÆVENTION

Selvom sex måske ikke er øverst på dagsordenen, er det vigtigt, at du bruger tid på at vælge den rette prævention, efter at du er blevet mor. Du skal nemlig vælge det, der passer til dit temperament og dit sexliv.

NEJ, AMNING sikrer ikke mod uønsket graviditet. Faktisk er dine chancer for at blive gravid gode, selvom du lige har født og måske stadig ammer. Og selvom du gør dig mange overvejelser om, hvorvidt prævention kan påvirke dit barn, er der heldigvis masser af muligheder for at vælge.

Der findes nemlig både hormonelle og ikke-hormonelle præventionsformer, som hverken påvirker mælken eller skader dit barn. Når du beslutter dig for, hvad der er det rigtige for dig, skal du derfor primært være opmærksom på, at dit valg har betydning for både lyst og mulighed for sex. Samtidig skal prævention give dig den sikkerhed mod uønsket graviditet, som er nødvendig.

– Der er overraskende mange kvinder, der tror, at de ikke kan blive gravide, mens de ammer. Det kan du. Selv før menstruationen rigtigt kommer i gang, kan du blive gravid. Ægløsningen sker nemlig tidligere. Derfor bør du tænke på prævention i samme øjeblik, du får lyst til sex igen, siger gynækolog Christine Felding.

Hun giver dagligt nybagte mødre gode råd om, hvilken prævention de skal vælge, og i dag er der masser af præventionsmidler på markedet, der er egnede til dig, der lige har født og stadig ammer. Også hormonbaserede p-midler.

– Før i tiden fandtes der kun p-piller med et højt indhold af hormoner, og de var absolut ikke velegnede til kvinder, der ammer. Men nu findes der både p-piller og andre præventionsmidler med så lav dosis af hormoner, at de sagtens kan bruges af nybagte mødre. Det lave hormonindhold påvirker hverken mælken eller barnet, siger Christine Felding.

Den første måneds tid efter fødslen bruger de fleste par kondom, da der ofte forekommer lidt blødning eller udflåd fra skeden. Derefter er minipiller og hormonspiraler de foretrukne præventionsmidler.

-Når hverdagen pludselig er vendt på hovedet, og der er en lille ny, der kræver sit på alle tider af døgnet, går det også ud over sexlivet. Der skal være mulighed for at være spontan og slå til, nå tiden og lysten er til det. Derfor er især minipiller og hormonspiraler populære. Her er sikkerheden høj, de er nemme at anvende i hverdagen, og hormonindholdet er meget lavt. Samtidig er der mange kvinder, der brugte minipiller eller spiral, før de blev gravide og var trygge og glade for det. Så hvorfor skifte, siger Christine Felding.

De populæreste præventionsmidler kan groft sagt deles op i to hovedgrupper: De hormonelle og dem, der forhindrer en befrugtning eller forhindrer, at et æg sætter sig fast. De hormonelle midler som fx p-piller, minipiller og p-stave indeholder hormoner, der flader livmoderslimhinden ud og gør slimen i livmoderhalsen tyk og uigennemtrængelig for sædcellerne, så de aldrig når frem til ægget. Nogle hormonpræparater forhindrer også ægløsning. De graviditetsforhindrende midler gør det umuligt for sædcellerne at trænge ind i kvindens livmoder, fx kondom, femidom og pessar, eller forhindrer det befrugtede æg i at sætte sig fast (spiral). Desuden findes der hormonspiralen, som både gør slimen i livmoderhalsen tyk og uigennemtrængelig for sædcellerne, og samtidig forhindrer et eventuelt  befrugtet æg i at sætte sig fast i livmoderen.

Det er Christine Felding anbefaling, at du snakker prævention med din læge allersenest ved ottesugersundersøgelsen.

– Prøv at tage udgangspunkt i den prævention, du brugte før graviditeten. Var du tilfreds med den, eller har dit behov ændret sig? Husk også at tage hensyn til, om du er i fast forhold eller har brug for beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme. Nogle præventionsformer er heller ikke så velegnede, hvis du snart vil have et barn mere. Det er desuden en god idé at spørge din læge ud om de nyeste midler på markedet. Det kunne jo være , der var dukket noget op, som passer endnu bedre til dig, siger Christine Felding.

SANDT ELLER FALSK?

Du kan ikke blive gravid, så længe du ammer?

FALSK! Din menstruation er måske minimal og uregelmæssig. Men ægløsningen sker alligevel, så du kan sagtens blive gravid.

 Du må ikke tage hormonbaseret prævention, når du ammer?

FALSK! Både lastdoserede p-piller, minipiller, p-ring, hormonspiral m. fl. Er hormonbaserede præventionsmidler, som du sagtens kan bruge, mens du ammer. Hormonindholdet er så lavt, at det hverken påvirker mælken eller skader dit barn.

 Det er svært at blive gravid, hvis du har brugt p-piller?

FALSK! Du har samme mulighed for at blive gravid som før pillerne. Nogle undersøgelser tyder endda på, at kvinder, der har taget p-piller, har en smule nemmere ved at blive gravide. Eneste forskel er, at du er blevet lidt ældre end før, og det kan påvirke frugtbarheden.

KONDOM

 HVORDAN: Forhindrer sædcellerne i at nå ind i livmoderen og befrugte ægget. Beskytter desuden mod kønssygdomme.

FORDELE: Gode at have ved hånden lige efter fødslen, hvor der kan være lidt blødning og udflåd fra skeden. Påvirker ikke på nogen måde dit barn. Da kondomet beskytter mod kønssygdomme, er det et must, hvis du ikke har fast partner.

ULEMPER: Kan opleves som et irriterende afbræk, når du har sex. Kan nedsætte følsomheden for både dig og din partner og kan ved forkert påsætning gå i stykker.

HVORDAN: Kan købes i supermarkeder, på apoteker, i Matas o.l. Kræver ikke besøg hos lægen.

 

 

 

 

20060901_vaelg_den_rigtige_praevention1 20060901_vaelg_den_rigtige_praevention2

 

mama Nr. september 2006