Kjærlighet på pinne

Kunne du tenkte deg å slippe entre stolen og slenge opp beina for å få prevensjon? Da er prevensjonsstaven Implanon perfekt for deg. I tillegg til å fungere fra dag én og ta cirka 2 minutter på å bli satt inn, kan du være så heldig å slippe de kjedelige menstruasjonene for de neste tre årene. Vil du bli gravid er hormonene ute at kroppen din i løpet av en uke.

20021111_kjaerlighet_paa_pinne

Liten stav med stor nytte

Tekst: Ann Kristin Torp
– P-staven skal legges inn når kvinnen har menstruasjon. På den måten er man forsikret om at hun ikke er gravid, og det er også den tiden i måneden når kroppens hormonproduksjon er mest i ro, forteller den erfarne gynekologen Christine Felding fra Danmark. I søsterlandet har de hatt p-staven i tre år nå, og kvinnene er fremdeles like begeistret.

Enkel og effektiv
Felding er den i Danmark som har størst erfaring med p-staven, og det er også hun som har undervist landets gynekologer og allmennleger i trikset med å sette den riktig inn.
– Det legges litt lokalbedøvelse i overarmen der p-staven skal injiseres. Selve innsettingen er gjort på under ett minutt. Etterpå får kvinnen en stram bandasje rundt armen, som skal sitte til neste dag. Det lille stikkhullet blir borte like fort som såret etter en blodprøve, og kanylen som p-staven føres inn med er kun litt tykkere enn blodprøvenålene.Det er vigtigt at p-staven ligger like under huden og tydeligt kan merkes af kvinnen, sånn blir den enklest å ta ut igjen, forteller hun.
– 20-25 prosent av kvinnene mister menstruasjonen med p-stav. Vi har sett at dette kan være et hjelpemiddel også for kvinner som sliter med endometriose og for kvinner som har menstruasjonsutløst migrene. Hvis p-staven fører til at de mister menstruasjonen, kommer heller ikke smertene, sier Felding.

Lite bivirkninger
Noen får uregelmessige blødninger, som ved den ordinære mini-pillen, men noen syns det er så plagsomt at de fjerner staven igjen. De aller fleste vil oppleve at menstruasjonene blir kortere og mer sparsomme, men enkelte kan risikere at få flere blødninger enn før. Siden p-staven kun inneholder gestagen, kan kvinner som ikke må få tilførsel av østrogen, også bruke dette prevensjonsmidlet. Det er også helt ufarlig for unge kvinner som ennå ikke har født barn, selv om kondombruk må presiseres brukt i tillegg for å beskytte mot kjønnsykdommer. For de få som har arvelig betinget blodpropp i familien, skal man utvise forsiktighet med enhver tilførsel av hormoner, også p-staven.
Noen får kvalme og hodepine den første tiden, noen går litt opp eller ned i vekt. Humørsvingninger kan forekomme. For de som har uregelmessige blødninger før innsetting av p- staven, vil i stor grad fortsatt ha det. – Men dette er individuelt, man må prøve seg fram, sier Felding.

Dette er Implanon:
· er formet som en tynn stav med diameter på 2 mm og en lengde på 4 cm. Staven settes rett under huden på overarmen.
· avgir gestagen som forhindrer månedlige eggløsninger og påvirker slimen i livmorhalsen så det blir vanskeligere for sædcellene å passere
· få dager etter fjerning av p-staven forsvinner virkningen og du kan bli gravid
· skal ikke brukes mens du ammer, har spesielle typer svulster eller sykdommer i lever/livmor, med forsiktighet ved høyt blodtrykk
· noen reseptpliktige medikamenter kan påvirke nedbrytningshastigheten av midlet, sjekk med legen din om det kan gjelde deg
· settes inn og fjernes av allmennpraktiker og gynekolog
· holder som prevensjonsmiddel i tre år før den må byttes ut
· har vært brukt i våre naboland og på kontinentet i tre år.

 • P-staven «Implanon» er en tynn stav med diameter på 2 mm og en lengde på 4 cm. Staven settes rett under huden på overarmen og fungerer fra dag én. Settes inn og fjernes av allmennpraktiker eller gynekolog.
 • Staven avgir gestagen som forhindrer månedlige eggløsninger og påvirker slimet i livmorhalsen så det blir vanskeligere for sædcellerne å passere.
 • Få dager etter fjerning av p-staven forsvinner virkningen og du kan bli gravid.
 • Holder som prevensjonsmiddel i tre år før den må byttes ut.
 • Skal ikke brukes mens du ammer eller hvis du har spesielle typer svulster eller sykdommer i lever/livmor. Brukes med forsiktighet hvis man har høyt blodtrykk.
 • Enkelte reseptpliktige medikamenter kan påvirke virkningen. Sjekk med legen din.
 • Mulige bivirkninger: Noen får uregelmessige blødninger. De fleste vil oppleve at menstruasjonene blir kortere og mer sparsomme, men enkelte kan risikere å få flere blødninger enn før.
  Noen får kvalme og hodepine den første tiden.
  Noen går litt opp eller ned i vekt. Humørsvingninger kan forekomme.