En, to – Endo! Implanon til behandling af voldsomme menstruationssmerter i forbindelse med endometriose

Endometriose Foreningen

Udgiver: Endometriose Foreningen
Ansv. redaktør: Lone Hummelshøj

Implanon til behandling af voldsomme menstruationssmerter i forbindelse med endometriose
Som gynækolog ser jeg mange kvinder med endometriose, en del får p-piller med god effekt på menstruationssmerterne, andre får GnRH-agonister, ren gestagenbehandling, eller anden form for hormonbehandling. Af og til er den behandling kvinderne får, ikke nok til at folde smerterne væk og hvad angår GnRH-agonister, er der problem med afkalkning af knoglerne ved langvarig behandling uden add-back terapi. For nylig introducerede blev der introduceret en “p-pind” – Implanong® er den p.t. sikreste præventionsmetode som findes, i det der under afprøvningen ikke sås en eneste graviditet. Dette skyldes dels, at den totalt fjerner ægløsningen (og dermed ægløsningssmerter). Hvis ikke man har ægløsning, bliver, bliver menstruationerne tit sparsomme og smertefri, måske udebliver de helt (i ca 20% af tilfældene). Yderligere behøver man ikke at tage hensyn til “compliance”, dvs. tager patienten nu pillen eller ej. Den er godkent som prævention i 3 år. Rent praktisk bliver den sat lige under huden på overarmens inderside. Den skal lige kunne føles under huden (så man kan finde den når den skal tages ud igen). Implanon® blev demonstreret i Lægens Bord for nylig.
Jeg har det sidte halve år opsat 3 Implanon® på endometriosepatienter, som alle led af voldsomme menstruationssmerter, som ikke kunne klares med p-piller, og som tvang dem at ligge i sengen i flere dage og fylde sig med smertestillende piller. Alle havde fået stillet diagnosen ved (kikkert)operation. Allerede efter en måned var de totalt smertefri og følte de havde fået et nyt liv.
Implanon® er indtil videre kun registreret som prævention og der er derfor ikke automatisk tilskud til den. Men jeg har foreløbig fået 50% tilskud til de to første patienter (jeg søger når der er gået ca. 3 måneder, den tredie patient har kun haft den i 2 mdr endnu, men er smertefri) Når man får tilskud fra Lægemiddelstyrelsen, får man også fra sygeforsikringen “danmark”, hvis man er medlem.
Alle gynækologer og mange praktiserende læger kan indsætte Implanon®. Det er vigtigt, hvis man senere skal søge tilskud, at der på recepten ikke står “som prævention” med istedet: “for endometriose” eller “mod menstruationssmerter”. Tal med din læge eller gynækolog om Implanon®, hvis du synes det lyder som noget for dig.

Overlæge Christine Felding
PrivatHospitalet Danmark

20010101_en_to_endo
Nyhedsbrev nr. 18 Januar 2001