Muslimske kvinder får mødom tilbage

Frygten for brutale afstraffelser får flere og flere unge muslimske kvinder til at opsøge danske speciallægeklinikker for at få genskabt jomfruhinden, når det traditionelle bryllup nærmer sig.

Hvis bruden ikke er jomfru på bryllupsnatten, bringer hun skam over familien og skal ifølge muslimernes hellige bog Koranen afstraffes med piskerslag.
“Vældig mange melder sig til en operation, men en del fortryder eller dukker aldrig op. Men jeg har vel omkring tre-fire af den slags indgreb om måneden,” anslår speciallæge i gynækologi Christine Felding, der udfører sine operationer på Privathospitalet Danmark i Charlottenlund.
Indgrebet foregår ved, at lægen snitter lidt i resterne af den oprindelige mødomshinde, så det bløder. Så bliver en del af åbningen syet sammen, og når såret er helet efter en uges tid, er kvindens “uskyld” igen intakt.
Operationen koster 3.500 kr. og inkluderer hos Christine Felding en times konsutation med en gynækologisk undersøgelse, hvor hun også snakker med de unge piger og tester dem for kønssygdomme.
“Det er jo ikke så smart at ha’. hvis man skal forestille at være jomfru, for hvordan søren har man pådraget sig sygdommen?” påpeger gynækologen.
Det er typisk unge piger på 17-20 år med en muslimsk baggrund og opvækst i Danmark, og som nu skal giftes med en fyr hjemme fra landsbyen.
“99 procent af pigerne skal giftes inden for én til to måneder, og de kommer jo fra en kultur, hvor der skal være blod på lagenet efter bryllupsnatten, og svigermor kommer ind og tjekker næste morgen.

Smidt hjem
Hvis hun ikke er jomfru, bliver hun smidt hjem til sin familie igen, hvor der sandsynligvis venter hende en frygtelig afstraffelse fra hendes far og brødre. I værste fald risikerer hun at blive slået ihjel,” siger Christine Felding, som også har en del muslimske piger fra Sverige blandt sine patienter.
I Roskilde udfører Anna Jørgensen, speciallæge i plastikkirurgi, omkring to af den slags indgreb om måneden.
“Jeg gør det ikke bare uden videre. Men i udvalgte tilfælde gør jeg, hvis der er et socialt hensyn at tage. Når de f.eks. risikerer at blive mishandlet eller udstødt af familien, hvis deres mødom ikke er intakt på bryllupsnatten. Eller en muslimsk kvinder er blevet voldtaget, hvilket også er fuldstændig vanærende for hendes familie.
Men jeg gør det ikke i tilfælde, hvor det kun er for at narre en brudgom til at tro, at han er den første.
Det vil jeg ikke være med til,” siger Anna Jørgensen, der har hjulpet en kvinde, som lev voldtaget under Golfkrigen.

20001024_muslimske_kvinder_faar_moedom_tilbage
BT 24. OKTOBER 2000