Kvinder lyver for arbejdsgiver

Kvinder med menstruationssmerter må lyve, når de sygemelder sig. Folk anerkender ikke menstruationssmerter som en lidelse på lige fod med andre sygdomme, mener gynækologer.

Af Mia L. Christensen

Ondt i hovedet, forkølelse eller influenza. Der er ikke grænser for, hvor kreative og opfindsomme sygemeldingerne kan være, når flere tusinde danske kvinder hver eneste måned må sygemelde sig på grund af  menstruationssmerter. Manglende forståelse fra omverdenen – og i særdeleshed fra chefen – gør at mange kvinder ikke tør at fortælle om den rigtige grund. For det er jo “bare” en menstruation.
Men for cirka hver fjerde danske kvinde er der ikke noget “bare”

Et liv med smerter
24-årige Jennie Hansen er en af disse kvinder. Hun har ofte løjet for sin arbejdsgiver, når menstruationen tvang hende til at blive hjemme i sengen.
Hver eneste måned står hun over for et sandt smertehelvede, der kun kan holdes nede med stærke smertestillende piller, varmepude og søvn, og hvor en ganske almindelig arbejdsdag kan minde om en olympisk disciplin.
“Selvom jeg tager p-piller, og kloge mennesker siger, at det skulle hjælpe, så har jeg så mange smerter hver eneste måned. Jeg har både måttet sygemelde mig fra skole og senere fra arbejde. Desværre har jeg ikke altid haft lige forstående chefer, så ofte har jeg måttet lyve og sige, at jeg havde feber eller kastede op, fortæller JEnni Hansen.
Flere gynækologer, som Nyhedsavisen har talt med, mener, at folk ganske enkelt ikke anerkender, at en gynækologisk lidelse kan volde så meget smerte, at den medfører sygefravær. Og ofte er en sygemelding helt uacceptabel.

For få går til lægen
Gynækolog Christine Felding håber dog, at det billede er ved at vende.
“Til dels er det nok rigtigt. Desværre. Men jeg tror også, at det hænger sammen med, at det godt kan ligne pjæk, hvis en kvinde melder sig syg to-tre dage hver måned uden at søge hjælp. Det er nemlig langt fra alle kvinder, der går til lægen, selvom de burde. For vi kan gøre meget,” siger Christine Felding.
Hun opfordrer derfor alle kvinder med kraftige menstruationssmerter til at søge den hjælp, som deres egen læge eller en gynækolog kan give dem.
“Mange slemme tilfælde kan blive bedre, men der kan også være tale om mere alvorlige gynækologiske lidelser som endometriose eller kræft, som skal undersøges,” siger gynækolog Christine Felding.

Menstruationssmerter
  • Omkring hver fjerde danske kvinde lider af kraftige menstruationer, der kan give smerter og træthed.
  • I én variant er smerterne ufarklarlige og kan vare hele livet. Problemerne kan løses ved brug af p-piller eller smertestillende piller.
  • I en anden skyldes smerterne sygdom som endometriose, betændelse i æggelederne eller fibromer. Det kan også skyldes kræft.
  • Kvinder med smertefulde menstruationer bør blive undersøgt gynækoligsk hos deres egen læge eller hos en gynækolog.

20061017_kvinder_lyver_for_arbejdsgiveren_1

 

NYHEDSAVISEN TIRSDAG 17. oktober 2006 1. årgang Nr.010