8 årige piger får bryster

Pubertet. Danske piger kommer tidligere end nogensinde i puberteten. Ingen ved hvorfor det sker, men for pigerne kan det betyde svære smerter og tab af venner

Af Morten Runge og Christina Alfthan

En otteårig pige med bryster er ikke noget usædvanligt syn i dag.
I 2005 blev mindst 120 piger hormonbehandlet, fordi de kom i puberteten, før de fyldte 11 år. Det er seks gange så mange som for 10 år siden, hvor kun 20 fik den samme behandling, viser tal fra Rigshospitalet.
Forskerne ved ikke, hvorfor det sker, men de er enige om, at det reelle tal formentlig er meget højere. Nu skal et stort forskningsprojekt på Rigshospitalet belyse problemets omfang og årsager.
Vi ved, at det næsten kun er piger, der kommer for tidligt i pubertet, men vi ved ikke, præcist hvor mange og hvorfor,” siger overlæge Anders Juul, der er en af forskerne bag projektet.
Der er flere forskellige bud på den tidlige pubertet: Det kan være miljøet, kosten, fedme, østrogen i maden eller noget psykisk.
“Vi ved det ikke. Men hvis det viser sig, at det skyldes noget i miljøet, så er det vigtigt, at vi forholder os til det,” siger Anders Juul.
For gynækologen Christine Felding er der ingen tvivl om, at puberteten kommer meget tidligere:
I min konsultation møder jeg jævnligt tiårige piger, der har fået menstruation. Det er min helt klare opfattelse, at puberteten kommer tidligere. Og af en eller anden grund har de ofte slemme menstruationssmerter,” siger hun.

Føler sig udenfor
Pigerne er ifølge flere sundhedsplejersker kede af at komme tidligt i puberteten.
“De føler sig udenfor, og de skammer sig. Pigerne fokuserer på det negative, og de forstår ikke, hvad der sker. Så kan de heller ikke forklare deres veninder, hvorfor de bløder, eller hvorfor de pludselig har fået bryster. Det skaber en kløft mellem venskaber, der ellers har fungeret fint,” siger Helen Lynge Hansen, der er sundhedsplejerske i Karlebo Kommune.
For 11-årige Clara Matthiasen fra København var den tidligere pubertet “et mareridt”:
“Jeg kunne ikke gå i skole i flere dage, så jeg lå derhjemme alene. Det var også irriterende, at mine venner syntes, det var spændende.”
I sig selv er det ikke fysisk farligt at komme tidligt i puberteten, selvom manglende behandling kan betyde, at pigerne bliver små som voksne.

20061019_8-aarige_piger_faa_bryster