Kvinder ved for lidt om deres underliv

Trods seksualundervisning og oplysning gennem medierne er der behov for mere information til både ældre og yngre kvinder viser en spørgeundersøgelse.

Af henning Ziebe

Danske kvinder ved for lidt om deres underliv, og der er derfor behov for øget viden hos både ældre og yngre til trods for oplysning gennem medierne og seksualundervisning i skolerne.
Lægerne Christine Felding og Birthe Baldur Hansen har under arbejdet på forskellige gynækologiske afdelinger lagt mærke til, at mange kvinder ikke ved, hvordan deres underliv fungerer og kender beliggenhed af forskellige organer. De foretog derefter en undersøgelse blandt 70 kvinder i 7 aldersgrupper mellem 11 og 80 år.
Som ventet fandt man den største viden i de aldersgrupper, som har fået seksualundervisning i skolerne, men trods denne undervisning svarede kun 80 procent rigtigt på samtlige spørgsmål. Prøven bestod i på en tegning at placere skede, livmoderhals, livmoder, æggeledere, æggestokke, m.v. rigtigt. I den ældste gruppe havde ingen haft seksualundervisning, og kun én svarede rigtigt på alle spørgsmålene.
Også de spørgsmål mange kvindelige patienter stiller, f.eks. om de efter fjernelse af livmoderen stadig får menstruation – eller om de kommer i overgangsalderen ved sterilisation – viser, at der er brug for yderligere information, mener de to læger.
De foreslår i Ugeskrift for Læger øget og bedre information i skolerne, bl.a. med deltagelse af læger eller andre interesserede samt eventuelt for de ældre elever studiebesøg på svangerskabsforebyggelsesklinikker. Desuden foreslår man øget information til de kvinder, der indlægges på gynækologiske afdelinger, måske med udlevering af en folder med oplysninger og tegninger til alle de interesserede.

19860805_kvinder_ved_for_lidt_om_deres_underliv_berlingske
Berlinske Tidende d. 5. august 1986