P-piller dræber lysten til sex

P-piller dræber lysten til sex

Af Sanne Nyland Christensen

P-pillen er en større fuldtræffer inden for prævention, end man regnede med. Den kan nemlig slå kvinders sexlyst ihjel.

LIBIDO · Tusindvis af danske kvinder mister lysten til sex efter at have taget p-piller.»Det er desværre et velkendt problem i læge- og gynækologkredse, at kvinder kan miste lysten til sex, når de tager p-piller. Vi ved ikke, hvorfor det sker, og vi undrer os over, at det kun rammer nogle,« siger Christine Felding, gynækolog på Privathospitalet Danmark. Hun kalder fænomenet ærgerligt, fordi præventionsformen fungerer upåklageligt for langt de fleste af de godt 350.000 danske kvinder, der tager p-piller. »På mange måder er det også lidt spøjst, at p-pillen i visse tilfælde fjerner grundlaget for overhovedet at beskytte sig,« siger hun. Hos Lægemiddelstyrelsen har man i mange år haft indberetninger om nedsat sexlyst ved indtagelse af p-piller. Men bivirkningen er langt fra anerkendt. »Det er kun de mest alvorlige og almindelige bivirkninger, der når frem til indlægssedlen. Antallet af indberetninger er forsvindende lille i forhold til, hvor mange kvinder der tager p-piller,« siger overlæge i Lægemiddelstyrelsen, Doris Irene Stenver. Ifølge faglig leder hos Sex & Samfund og overlæge på Roskilde Sygehus, Charlotte Wilken-Jensen, skal kvinder ikke acceptere bivirkningen, bare fordi den ikke er anerkendt officielt. Hun mener, at det er pillernes gestagen-indhold, der er kilden til problemet og vurderer, at mere end 10.000 danske kvinder er ramt af nedsat sexlyst på grund af p-piller. »Det er et paradoksalt problem. Men heldigvis er det nemt at løse, fordi kvinden bare kan vælge en anden præventionsform,« siger hun.

20050620_p-piller_draeber_lysten_til_sex

URBAN MANDAG 20. JUNI 2005