Unge piger tvinges til ny mødom

”Enkelte af pigerne har endda været udsat for, at deres nye svigermor har været inde og se efter en blodplet på lagnet, som er en normal reaktion på en deflorering”

HEMMELIG OPERATION FØR TVANGSÆGTESKABET

I dybeste hemmelighed er flere hundrede muslimske piger hvert år tvunget til at få genskabt mødommen med et kunstigt indgreb inden et tvangsægteskab.

Indgrebene sker på private klinikker i Danmark hver uge.
Absolut ingen må opdage dem – slet ikke fædre eller storebrødre, der i flere tilfælde har udøvet vold, fordi pigen har bragt skam over familiekulturen.
”Enkelte har faktisk fortalt mig, at de var bange for at blive slået ihjel,” fortæller Christine Felding skræmmende.
Hun er en af landets få gynækologiske overlæger, der gennemfører de såkaldte hymen-indgreb, hvor piger kan få mødommen kunstigt tilbage.
Operationen, som er overstået på under en time, bliver ikke udført hos den offentlige sygesikring, men udelukkende på private hospitaler, da den ikke betragtes som en sygdom.
Ikke overraskende er det stort set kun muslimske piger, der med hovedet foroverbøjet komme ind på hendes klinik.
Uden overhovedet at stille spørgsmål, lægger pigerne hver 3.500 kroner kontant på bordet som en slags straf, fordi de har haft sex før brylluppet.
De står overfor et arrangeret ægteskab – enten med en vildt fremmed mand fra hjemlandet, eller med en anden muslimsk man hér i Danmark.

Mændene kræver smerte
”Hvis ikke de er jomfruer, kan de ikke blive gift. De mænd, som de måske skal giftes med og som bor i en lokal landsby i eksempelvis Tyrkiet, har jo den opfattelse, at en kvinde skal være jomfru,” siger gynækologen.
Mændene kræver modstand og smerte første gang, de trænger sexuelt op i deres kone.
Derfor er de 19-21-årige – typisk en del år yngre end danske – giftefærdige piger, som står overfor et tvangsægteskab, tvunget til at lade mødommen blive genskabt, hvis deres sexuelle dåb er sket frivilligt tidligere.
”Pigerne får det lave, for at få modstanden tilbage, så de ikke skal lade som om, at det rent faktisk gør ondt.”
Ofte bliver pigerne trekket for, om samlejet også har været jomfrueligt.
”Enkelte af pigerne har endda været udsat for, at deres nye svigermor har været inde og se efter en blodplet på lagenet, som er en normal reaktion på en deflorering,” siger Christine Felding.
Defloreringen, når en pige moster sin mødom, kan være yderst smertefuld.
Men ifølge Christine Felding vil pigerne hellere snyde deres mænd ved et operationelt indgreb, frem for først at skuffe den forventningsfulde gom, og måske bagefter blive udsat for vold.
”Den kommende mand ved intet, og skal heller ikke vide noget som helst. Så enten kommer pigerne her helt alene, hvor de først er blevet henvist af en veninde, deres egen læge elleer måske en socialrådgiver.”

Ikke alle kan reddes
”Socialrådgiverne er jo også godt klar over, at pigerne er nødt til at få det gjort, for at blive gift.”
Desværre kan ikke alle muslimske piger reddes, hvis de – helt som danske piger – har eksperimenteret med sex før ægteskabet.
Fysisk sker der det ved en deflorering, at hymen – også kaldet mødomshinden – udvides eller måske helt sprænges ved den sexuelle debut.
Det hænder dog, at selve hinden er så ødelagt, at den ikke kan strammes sammen ved en operationelt indgreb.
”Specielt hos de piger der har været gravide eller har fået foretaget en abort, kan det være svært at lave indgrebet. Og de må ofte vælge ikke at blive gift, fordi familien ikke accepterer en dansk ægtemand,” lyder det fra Christine Felding.
De fleste muslimske piger har samtidig så meget dansk kultur og integration i huden, at mændenes krav om mødomsfølelse ligger fjernt fra den virkelige hverdag herhjemme i Danmark.
Alligevel går de med til indgrebet.
”Nogle synes, det er noget pjat. Men de bøjer sig, for sådan er nu engang deres baggrundskultur og religion. Og den accepterer de så, fordi de ikke får lov til at gifte sig med en dansk mand,” siger Christine Felding, der på PrivatHospitalet Danmark årligt redder op mod hundrede kvinders tvangsægteskab.

”Det må de nemlig ikke for far!”

20010701_unge_piger_tvinges_til_ny_moedom

 

Billede: Unge indvandrepiger frygter for deres liv, fordi deres mødom ikke er hel, fortæller læge Christine Felding, der ved et indgreb på en times tid kan genskabe pigernes hymen.

BT 1. juli 2001