Hormonforskrækkelse ødelægger kvinders sexliv

Hormonforskrækkelse ødelægger kvinders sexliv

Ubehandlet. Mange kvinder døjer med underlivsgener, som går ud over sexlivet, uden at få behandling. Utilbøjelighed til at tale med lægen om sex og angst for bivirkninger ved hormonbehandling er de væsentligste årsager, mener gynækologer.

Af trine Munk-Petersen

Mange kvinder i overgangsalderen får ødelagt deres sexliv på grund af underlivsproblemer, som ellers let kunne behandles.
Generne, som kan være tørhed, svie og kløe i skeden samt blødninger og smerter ved samleje, rammer op mod halvdelen af alle kvinder, som er kommet i overgangsalderen, viser bl.a. en svensk undersøgelse fra Universitetshospitalet i Lund. Men færre end ti procent af danske kvinder i overgangsalderen får en lokalbehandling, der kan afhjælpe problemerne, fremgår det af beregninger fra lægemiddelvirksomheden Novo Nordisk.
Et stort antal kvinder oplever også urinvejsproblemer, bl.a. inkontinens, hyppig vandladning og gentagne blærebetændelser.
Problemerne skyldes, at det faldende østrogenniveau, som indtræffer i forbindelse med overgangsalderen, gør slimhinderne i både skeden og urinrøret tyndere, mere tørre og skrøbelige. ”Det hele kan meget let afhjælpes med en lokal behandling i skeden med små mængder østrogen, men desværre tror mange kvinder, at der ikke er noget at gøre, og derfor får de ikke snakket med deres læge om det,” siger gynækolog Christine Felding, Gynækologisk Klinik i Rungsted.
”Dertil kommer, at mange kvinder ikke synes, sexlivet er noget, man taler med sin læge om. Og de praktiserende læger er måske heller ikke så flinke til at spørge ind til den type problemer. Som gynækolog spørger man mere aktivt, hvordan det går med slimhinderne og vandladningen,” siger hun.
20070624_hormonforskraekkelse_oedelaegger_kvinders_sexliv

 

Berlinske Tidende 24. juni 2007