Kvinder vil have færre blødninger

Unge kvinder springer i stor stil menstruationen overe. Nu vil medicinalfirma lancere ny p-pille, så de kun får fire årlige blødninger.

Af Lars Fogt

Bekvemmelighed – Piger i dag orker ikke at have menstruation. De springer derfor den månedlige blødning over ved at tage flere p-pille-pakker i træk i stedet for at holde den naturlig pause til menstruation.
”Det er mest kvinder under 25. Jeg møder en del, der ikke har tid til menstruation.” siger Charlotte Wilken-Jensen, faglig leder i Sex & Samfund og overlæge på Roskilde Sygehus. Samme melding kommer fra gynækologer i hele landet.
Det er ikke spor farligt at springe menstruationen over. Kvinder skal dog holde pauser i ny og næ.
”De fleste livmødre kan holde til, at man nøjes med en menstruation hver tredje måned,” siger Christine Felding, gynækolog hos Privathospitalet Danmark.
Det verdensomspændende medicinalfirma Wyeth planlægger næste år at lancere en ny p-pille i Danmark, så man kan nøjes med menstruation fire gange om året.
”Sådan tager unge kvinder p-piller i dag, og det forsøger den pille, vi har på vej, at rette sig ind efter,” siger administrerende direktør Peter Popowicz.
I USA kan man købe en tre måneders p-pille ved navn Seasonale.
Feminister har i årtier sagt, at kvinder skal være stolte af deres menstruation. Men ifølge en undersøgelse fra Always, der laver hygiejnebind, vil 67 procent af alle kvinder helst være fri.
”Og de lever endda af kvinders menstruation. Det er en utrolig gammeldags holdning, at en menstruation gør en mere kvindelig.” siger Christine Felding.

 

Jeg hader min menstruation

Blødefri

I to år har 21-årige Jeannie Viskinde i perioder sprunget sit månedlige over ved ikke at holde pauser mellem p-pille-pakkerne.

Af Lars Fogt

København· ”Hold op, hvor er det skønt, at man kan være en hel sommer ved stranden, uden man skal døje med at bløde,” siger 21-årige Jeannie Viskinde.
Hun har speederen i bund som mediekonsulent og iværksætter i København og mener, at livet simpelthen er for kort til at huske på tamponer og hygiejnebind.
Siden hun var 18 år, har hun flere gange hvert år sprunget menstruationen over.
Hun er en af en hel stribe kvinder, URBAN har talt med, der begynder på en ny pakke p-piller, når de egentligt skulle holde pause til den månedlige blødning. Vi har talt med en 21-årig farmaceutstuderende, som også gør det, selvom hun burde kende sine piller.
”Jeg blev endda anbefalet det af en læge,” siger Henriette, der kun vil nævnes ved sit fornavn.
Ved ikke at holde pauser kan kvinder nedsætte antallet af menstruationer om året til fire. Man kan endda helt undgå menstruationen ved slet ikke at holde pille-pauser. Så får man dog enkelte pletblødninger.
Jeannie Viskinde fortæller, at der var en revolution i hendes liv, da hun fandt ud af, at hun kunne springe de fleste af sine blødninger over.
”Jeg har altid hadet min menstruation. Det er ulækkert at bløde og ubelejligt. Bare det, at man skal undvære sex med sin kæreste i menstruationsugen, er frustrerende,” siger Jeannie Viskinde.
Hun synes ikke, at det gør hende spor mindre kvinde eller mindre feminin, at hun ikke holder den narurlige cyklus. P-pillerne kan hun bare smide, når hun finder Mr. Perfect, som hun har lyst til at få et par unger med. For tiden holder hun dog en kort pause med dem – hendes læge har nemlig givet hende et møgfald, fordi hun ikke holder pauser mellem p-pillerne: ”Han fortalte, at jeg åbenbart ikke var voksen nok til at tage p-piller,” fortæller hun.
Derfor er hun glædeligt overrasket, når hun nu hører, at det ikke er spor farligt.
Når der næste år bliver lanceret en p-pille, som er specielt beregnet til kun at have fire menstruationer om året,, vil hun gerne stå forrest i køen:
”Det kan jeg love. Det er en supersmart ide,” siger hun.

20050428_jeannie_viskinde

Siden hun var 18 år, har Jeannie Viskinde flere gange hvert år sprunget menstruationen over. Livet er simpelhen for kort til at huske på tamponer og hygiejnebind, siger hun.

28 dage

  • Det svinger fra kvinde til kvinde, hvor lang deres menstruationscyklus er. Nogle har en på 40 dage, andre kun 18. Derfor er det en kunstig pause, når p-piller er designet til at have en menstruation om måneden.
  • P-piller indeholder hormoner, der påvirker kvindekroppen til ikke at menstruere. Og sikrer derfor næsten 100 procent mod graviditet.
  • Man behøver ikke engang at sluge en pille, men kan også bruge p-plastre og p-ringe

20050428_jeg_hader_min_menstruation

20050428_kvinder_vil_have_faerre_bloedninger

 

URBAN TORSDAG 28. APRIL 2005