Intelligent prævention

Plastre, ringe og stave. Det lyder måske som en gang hokus pokus, men det er tre af de nyeste måder, hvorpå du kan undgå, at sex betyder bleer og nul nattesøvn ni måneder efter.

20050201_intelligent_praevention_plaster

“Prævention”. Sig det lige et par gange uden at gabe. “Prævention, prævention”. Hvis du ikke gabte, så er det måske, fordi du har fundet ud af, at graviditetsforebyggelse slet ikke er så tungt og besværligt, som det lyder. De sidste fem år er udvalget udvidet, så vi kvinder ikke skal sluge piller, smøre pessarer eller have spiraler fast forankret i underlivet for at undgå en alt for børnerig skæbne som vore oldemødres. Ikke fordi der er noget galt med p-piller, pessarer eller spiraler. Der er bare andre og nyere muligheder, når det drejer sig om at kunne dyrke sex uden at skulle tænke på barnevogne og barsels-dagpenge samtig.

“Alle tre metoder er lige så sikre som p-pillen, men med den forskel, at de er nemmere at bruge.”

20050201_intelligent_praevention_stav

BONUS FOR GLEMSOMME
Tre af de nyeste præventionsformer er et P-plaster, en hormonstav og en P-ring. Alle tre metoder sender hormoner ud i kroppen, der forhindrer ægløsning og gør livmoderslimhinden sej og ufremkommelig for aktive sædceller. Alle tre metoder er lige så sikre som p-pillen, men med den forskel, at de er nemmere at bruge. P-pillen kræver, at vi næsten på klokkeslæt husker dens eksistens hver evig eneste dag, og pessaret skal være oppe i skeden, før noget andet kommer der. Plasteret skal bare sidde et sted på kroppen og kun skiftes en gang om ugen. Ringen holder tre uger og er let at sætte op i skeden, mens staven godt nok skal indopereres under huden på overarmen, men så sender den også præventive hormoner ud i kroppen i hele tre år.

20050201_intelligent_praevention_ring

NUL SMERTER OG MENSTRUATION
P-staven er på størrelse med en tændstik, og for mange kvinder mindst lige så genial en opfindelse. Ud over at virke i tre år, så oplever knap en fjerdedel af alle de kvinder, der får indopereret vidunderet, at deres menstruation helt udebliver. Det samme gælder i øvrigt for kvinder. der sværger til P-ringen, hvis de ikke tager ringen ud efter tre uger, men lader den sidde i fire. Tænk dig, aldrig mere at skulle ligge i forsterstilling tynget af vanvittige menstruationssmerter. Eller tænk dig, aldrig mere at skulle tjekke din bagdel i butiksruder for gennemblødninger. Og tænk så lige på, hvor fedt det er altid at kunne gå i svømmehallen, spare penge på tampax og metertykke natbind og så at kunne dyrke sex uden at skulle bekymre sig om, hvorvidt blod kan komme af lagner eller ej. Nu bekymrer du dig måske alligevel over, om det virkelig kan være sundt sådan helt at sige farvel til det månedlige, men dog naturlige, blodige mareridt. Ifølge gynækolog Christine Felding er der absolut ikke noget farligt i, at menstruationen ophører. “Hvis du spørger mig, så har blod det bedre inde i kroppen end uden for. Og så er der altså mange kvinder, der heller ikke har godt af at miste så meget jern, som de gør i forbindelse med deres menstruation,” forklarer Christine Felding.
Et kærkomment alternativ er selvfølgelig, hvis den længe ventede p-pille til mænd snart blev en realitet. Desværre er der ikke noget, der tyder på det. Christine Felding ved, at man i USA tester nye præventionsmetoder til mænd på aber. Men hvordan aberne har det, og hvor forskellige de egentlig er fra mænd melder historien ikke noget om. Indtil da, så bliv klogere på den store præventionsjungle på www.janssen-cilag.dk

20050201_intelligent_praevention

SKØN NR. 6 FEBRUAR 2005 side 18