Jomfru igen igen

En ny mødom er redningen for en del unge indvandrerpiger, som skal giftes med en fyr fra deres hjemland. Gynækolog Christine Felding sørger i snit et par gange om ugen for, at pigerne igen kan kalde sig jomfruer.

Af Annette Forsberg

Hvad gør en ung tyrkisk kvinde, som har levet et helt almindeligt dansk liv med skole, sport og sexliv, når hun prudselig skal giftes med en fyr fra sit hemland?
Det spøgsmål er gennem de seneste år blevet aktuelt for et stigende antal unge kvinder med indvandrerbaggrund.
For muslimske kvinder er det meget vigtigt, at mødommen er intakt på bryllupsnatten. Ellers har det store omkostninger for kvinden, der både risikerer at blive udstødt af sin egen og svigerfamilien, og i nogle tilfælde bliver truet med tæsk eller at blive dræbt på grund af den skam, de kaster over familierne.
På Privathospitalet Danmark i Charlottenlund er der imidlertid hjælp at hente for de unge kvinder.
Her sørger speciallæge i gynækologi og obstrik (kvindesygdomme og fødselshjælp) Christine Felding for, at kvinderne får en ny mødom.

Underlagt fædrene
– Det er kun en meget lille del af mit arbejde, men for mange af disse unge kvinder er det et livreddende indgreb. Jeg opererer pigerne, fordi jeg har lidt undt af dem og kan være med til at dække et behov hos dem. De er helt almindelige piger, som hvis du vender ryggen til dem, ikke kan høre er fra et andet land. Det er bare uheldige at være underlagt deres dominerende fædre og/eller brødre, siger Christine Felding, der får flest besøg af unge kvinder med tyrkisk baggrund og også nogle stykker fra Pakistan og Indien.
For seks år siden startede hun med at udføre det lille indgrebm der tager et kvarters tid, og i dag har hun typisk en-to patienter i gennemsnit om ugen. De kommer fra hele Danmark og også fra Sverige, for det er ikke så mange gynækologer herhjemme, der har specialiseret sig i rekonstruktion af mødomme.

Giftes med en hjemmefra
– Den typiske pige, der komme her, er 18-19 år, går på gymnasiet eller er i gang med en anden uddannelse. 

Sådan får man en ny mødom

Det tager et kvarter for Christine Felding at sørge for, at en patient får en ny mødom. Det foregår på følgende måde:
– Først bliver kvinden bedøvet i vævet lige under resterne af den flossede mødom, så hun intet mærker under indgrebet. Det vil altid være rester medmindre, kvinden har født. Dernæst klipper jeg et V-formet snit og rimper det sammen foroven, så der bliver dannet et I. Det betyder, at hullet bliver mindre igen og kommer til at virke som en rigtig mødom, siger Christine Felding.

20020403_jomfru_igen_igen
NR. 14 3. APRILl 2002 97. ÅRGANG

6 tanker om “Jomfru igen igen”

Der er lukket for kommentarer.