Stamceller er kroppens byggesten. De er værdifulde, fordi de har potentiale til at udvikle sig til en hvilken som helst af kroppens celler. Det betyder, at stamceller også har potentiale til at kurere en lang række sygdomme og lidelser. For eksempel bruger danske læger navlesnorsstamceller til behandling af leukæmi patienter.
Derfor vælger mange forældre også at beskytte deres børns stamceller. Det gør de blandt andet fordi:
1) Stamceller fra navlesnoren kan bruges til at bekæmpe livstruende sygdomme
Læger over hele verden har succesfuldt brugt stamceller mere end 30.000 gange1 til behandling af blod relateret sygdomme – inklusiv kræft, genetiske sygdomme og sygdomme i immunsystemet.
2) Stamceller kan gemmes hele livet
Mange forskere mener, at de sygdomme vi i dag kan behandle med stamceller, kun er toppen af isbjerget. Derfor er det en fordel at nedfryse stamceller fra et nyfødt barn og i princippet gemme dem hele livet.
3) Stamceller kan nemt og sikkert opsamles ved fødslen
Opsamling af stamceller fra navlesnoren er ukompliceret, sikkert og fuldstændigt smertefrit for både mor og barn.
4) Stamceller kan også bruges til at behandle søskende
En af fordelene ved at gemme stamceller er, at de kan bruges til at hjælpe andre. Får en bror eller søster for eksempel leukæmi, kan man ofte bruge stamcellerne fra søskende til behandling.
5) Stamcelle forskning er i rivende udvikling.
Der er i øjeblikket mere end 3300 videnskabelige forsøg[1] med stamceller i gang på universitets hospitaler i hele verden. Og for hver dag der går, bliver læger og forskere dygtigere til at behandle flere og flere sygdomme med stamceller.
Men navlesnorsstamceller kan KUN opsamles ved fødslen. Det er derfor vigtigt, at du allerede nu tager stilling til, om du vil beskytte dit barns stamceller.
Hvis du vil beskytte dit nyfødte barns stamceller, kan du for eksempel kontakte StemCare, som er Nordens største stamcelle bank. De passer allerede nu på mere end 10.000 børns stamceller.
Læs mere på www.stemcare.dk
- Ballen, Gluckman, Broxmeyer. Umbilical cord blood transplantation: the first 25 years and beyond. Blood 2013. 122: 491-498
- clinical trails.gov