Tusindvis af unge smittes hvert år – og risikerer at få kræft
Når unge hører om sexsygdomme, er det ofte hiv og klamydia, der bringes frem. Stort set ingen kender til kønssygdommen kondolymer, der også kaldes kønsvorter, og det er et stort problem. 25.000 smittes hvert år. Omkring hver femte af alle 17-27-årige danskere bærer smitten. Og antallet af unge med kønsvorter er konstant stigende.
– Når vi underviser på folkeskoler, kan vi mærke, at de unge ikke ved noget om kønsvorter. Det stiller spørgsmål om hiv og klamydia, men aldrig om kønsvorter,m siger Anne Sofie Fraenkel, der står for projektet Ung-til-Yngre i foreningen Sex og Sundhed.
Livmoderhalskræft
– Det er jo uinderligt, når man ved, hvor mange af de unge som har kønsvorter, fortsætter hun.
Kondolymer skyldes den meget smitsomme HPV-virus. Det betyder, at hvis en kvinde smittes med kønsvorter, er der risiko for, at huns rammes af celleforandringer, som i værste tilfælde kan resultere i bl.a. livmoderhalskræft.
Gynækolog Christine Felding har set mange tilfælde på kønsvorter i sin klinik i Rungsted.
– Vorterne er ekstremt ulækre, og de er forbundet med skam. En af de værste hændelser, jer husker, var en gravid kvinde. Hendes vorter havde vokset sig så store som tennisbolde. De hang i klaser og havde bredt sig helt om på balderne, forklarer Christine Felding, som ikke er i tvivl om, hvad konsekvensen af den manglede information om sygdommen er:
– Større spredning!
Jeg opdagede det tilfældigt
– Jeg havde slet ikke mærket noget, hverken kløe eller irritation. De var bare lige pludselig dukket op, fortæller 22-årige Karina.
Under et bad opdagede hun ved en tilfældighed, at hun havde adskillige små knopper mellem benene. Hun var blevet smittet med kønsvorter af sin kæreste, som heller ikke anede, at han havde sygdommen.
Kæresten havde godt nok nogle måneder tidligere opdaget en lille kløende knop i skridtet, men ved lægen fik han at vide, at det var svamp.
Lægen overså det
– Jeg blev helt vildt vred. Især fordi vi ikke har fået meget at vide om kønsvorter, og fordi min kærestes læge ikke engang kunne se at knoppen var en vorte og ikke svamp, siger Karina.
Hun læste på egen opfordring en del om kønssygdomme og stødte i den forbindelse på information om kønsvorter.
– Jeg gik til min læge og spurgte, om det var kønsvorter, og det sagde han je til, fortæller Karina, som ellers altid dyrker sikker sex.
Men fordi hun havde fast kæreste, og de begge var blevet testet for diverse kønssygdomme umiddelbart efter, de havde fundet sammen, brugte de ikke kondom.
Langtrukken behandling
Efter Karina havde fået konstateret sygdommen, måtte hun igennem en langtrukken og besværlig behandling.
Karina skulle ud at rejse så hun stod selv for at behandle vorterne ved at smøre væske på dem tre gange om ugen.
– Det tog cirka halvanden måned at komme igennem behandlingen, og der går endnu et stykke tid, før min kæreste og jeg kan dyrke sex uden kondom igen.
25.000 danskere smittes hvert år med kønssygdommen kondolymer – også kaldet kønsvorter.
SIKKER SEX
Smitte og forebyggelse
- Kønsvorter smitter ved samleje i skede og endetarm – i sjældne tilfælde også ved oralsex
- For at undgå sygdommen kan du enten bede din læge om en vaccine – den koster cirka 3500 kroner – eller dyrke sikker sex og undgå oralsex. Kondom beskytter dog kun mod smitte hvis vorterne er dækket af kondomet.
Gå til læge, hvis:
- Du opdager udvækster eller ændringer i huden i nærheden af kønsdelene.
- Det klør, gør ondt, eller du har usædvanlige blødninger.
Hvis du får konstateret kønsvorter:
- Følg nøje lægens behandling.
- Bryg aldrig præparater, som man bruger til at behandle andre vorter (f.eks. fodvorter), for det er ikke samme virus.
- Undgå sex under behandlingen, eller vær opmærksom på ikke at komme i direkte kontakt med inficeret hud eller slimhinder.
- Du skal have været vorte-fri i seks månder, før det er sikker at dyrke oralsex eller sex uden kondom.
Dagbladet Information Sektion 1 Fredag d. 28. september 2007